dinsdag 23 juni 2009

Gevaarlijk rijdende beginnend automobilist raakt rijbewijs kwijt

rijbewijs

Een 20-jarige beginnend bestuurder uit Heerlen, heeft zondagmorgen zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij in de bebouwde kom opviel vanwege de hoge snelheid waarmee hij reed. De jongeman werd door de videosurveillance (VROS) van de politie gevolgd. Hij reed de autoweg op en daar werd een gemiddelde snelheid gemeten van 160 km/u waar slechts 100 km/u is toegestaan.

De politie heeft de afgelopen periode enkele malen verkeerscontroles uitgevoerd in de omgeving van de Schelsberg te Heerlen, vanwege klachten uit de buurt over nachtelijke verkeersoverlast en agressief weggedrag. Het Verkeershandhavingsteam zette hierbij ook de onopvallende videoauto in, zodat overtreders direct geconfronteerd konden worden met de opnames van hun weggedrag en daarop worden aangesproken.

Bij een eerdere controle werd eveneens een rijbewijs van een beginnende bestuurder ingevorderd. Hij reed op de Schelsberg met een snelheid van 105 km/u., terwijl daar 50 km/u. is toegestaan.

De medewerkers van het Verkeershandhavingsteam hebben, in samenwerking met de basiseenheid Heerlen-Noord bij de controles totaal elf andere bestuurders verbaliseert, voor onder andere het niet voeren van de juiste verlichting, niet dragen van de helm, negeren rode verkeerslicht en mobiel bellen. Eén automobilist reed op een rotonde in de verkeerde rijrichting, dus tegen het verkeer in. Ook hij kreeg hiervoor een bekeuring. Er zullen nog vaker dergelijke controles volgen.

Een van de bestuurders werd bij het CBR aangemeld voor een cursus Educatieve Maatregel gedrag. Deze driedaagse cursus wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Wanneer bestuurders zich schuldig maken aan bewust risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden of bumper kleven), volgt de verplichting om op eigen kosten een meerdaagse cursus te volgen. Cursisten moeten de kosten geheel zelf betalen (per 1 januari 2009 bedraagt dit €774,00). Met de maatregel heeft de overheid een extra instrument in handen om verkeersgevaarlijk rijgedrag aan te pakken. De cursus heeft een preventieve werking. Automobilisten die naar een cursus moeten leren de risico’s van verkeersgevaarlijk gedrag in te zien waardoor het rijgedrag verkeersveiliger wordt. De komende jaren moet blijken of dit zich vertaalt in een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer.

via Politie Limburg-Zuid

Geen opmerkingen: